Ultra Inspirativno

5 navika uz koje nećeš gubiti fokus i koncentraciju na poslu

Imaš problem sa koncentracijom i fokusiranjem na poslu, posebno u ovim danima visokog stresa? Uz jednostavne tehnike, možeš napraviti veliku razliku. Prati kako se tvoj fokus poboljšava, uvođenjem novih navika u životnu rutinu.

Unsplash

Vodi računa o fizičkim potrebama

Najosnovniji temelj za fokusiranje predstavlja briga o sebi. To znači i redovno vježbanje, uz koje ćeš vremenom postići bolji fokus, kao i druge kognitivne koristi. Nekoliko minuta meditacije dnevno, takođe poboljšava sposobnost koncentracije na poslu. Osim toga, pobrini se da se zdravo hraniš.

Ipak, bitnije od fizičke aktivnosti i zdrave prehrane je kvalitetan san. Minimalno 7-8 časova sna je neophodno organizmu kako bi normalno funkcionisao. Spavanje ima fantastične koristi za zdravlje mozga, ali i za tvoje cjelokupno zdravlje. Uz umor, puno je teže fokusirati se na bilo šta, zar ne?

Unsplash

Kontroliši stvari zbog kojih gubiš fokus

To su sve stvari koje radiš da „pobjegneš“ od stresa ili obaveza kada se pojave u nezgodnim trenucima, kao kada radiš na bitnom poslovnom projektu. One se razlikuju od osobe do osobe, a podrazumijevaju grickalice, provjeravanje pošte, provjeravanje društvenih mreža i iznenadna pospanost. Ključna stvar za rješavanje ovih navika jeste njihovo prepoznavanje. Trebalo bi da se poznaješ dovoljno dobro da možeš prepoznati situacije koje ih prouzrokuju. Ako osjetiš pospanost, prošetaj po kancelariji ili se premjesti za drugi radni sto, a uz sebe uvijek drži flašu vode, jer je pospanost često maskirana dehidracija. Ako voliš grickalice, pripremi razumnu količinu zdravih grickalica koje ćeš držati na radnom stolu. Ako si u iskušenju da stalno provjeravaš email, predvidi to isključivanjem obavijesti. Razmisli o odjavi sa emaila, dok moraš biti fokusiran/a na drugi posao ili o ostavljanju telefona u ladicu, dok ne završiš posao.

Pexels

Isplaniraj redovne pauze

Često je teško ostati u potpunosti fokusiran duži vremenski period, a pokušati se prisiliti na to, često izaziva kontraefekat. Zato planiraj česte pauze. Jedan od popularnih pristupa je korištenje Pomodoro tehnike, koja zahtijeva 25 minuta fokusiranog rada, nakon čega slijedi pauza od 5 minuta, s pauzom od najmanje 15 minuta svaka dva sata. Ili radi 52 minute, a zatim napravi 17-minutnu pauzu, što je jedan eksperiment pokazao kao idealan ritam za maksimalnu produktivnost.

Koji god pristup da koristiš, važno je da ne preskočiš pauzu nakon što odradiš posao u određenom roku. Te pauze mogu biti dobar trenutak da se prepustiš stvarima iz prethodne tačke, tako da se ne osjećaš previše zakinuto kada ih uskratiš sebi tokom radnog vremena.

Unsplash

Probaj binauralni ritam

Binauralni ritam se koristi kod stimulacije mozga pomoću zvukova različitih frekvencija, u svrhu izazivanja različitih emotivnih stanja i stanja svijesti, To je način zauzimanja moždanih talasa koji koristi zvučne tonove za prebacivanje nečijeg dominantnog stanja moždanih talasa u nešto prikladnije ili relevantnije za zadatak koji je u toku. Djeluje puštanjem različitih frekvencijskih tonova u svakom uhu. Mozak će čuti razliku između ovih tonova, umjesto da čuje svaki odvojeno. Dok tvoj mozak osluškuje razliku frekvencija između tonova, možeš umiriti i opustiti svoj um nižom frekvencijom ili poboljšati budnost i fokus pomoću razlike frekvencija. Binauralne ritmove možeš pronaći na mnogim mjestima, uključujući YouTube i Spotify. Iz očiglednih razloga, binauralne otkucaje moraš slušati kroz slušalice da bi mogli ispravno raditi.

Unsplash

Oprosti sebi što gubiš fokus

Ovo su stresna vremena. Većina ljudi je zaglavljena kod kuće više nego što bismo željeli i možda radimo na daljinu, ponekad s djecom školskog uzrasta. Dakle, ne možeš očekivati ​​da ćeš zadržati isti nivo fokusa i produktivnosti kao u normalnijoj eri – to je nerealno i nepravedno. Shvati da je normalno osjećati se umorno i poželjeti da stvari sada budu drugačije. Koliko god bili produktivni ili neproduktivni u bilo kojem trenutku, ako se naljutiš ili uznemiriš zbog toga, stvari će se samo pogoršati. Stoga, prihvati činjenicu da nećeš uvijek ispuniti svoja očekivanja. Ta su očekivanja vjerovatno ionako bila nerealna. Umjesto toga, pohvali se za bilo koji nivo fokusa koji si u stanju održati i za bilo koji posao koji uspiješ obaviti. To će radni dan učiniti ugodnijim.

Izvor: inc.com

Slični članci

5 koraka za jutarnju motivaciju

Ultra magazin

Ljubav prema sebi je prvi korak ka ljubavi prema drugima

Ultra magazin

Kako hiperosjetljivost pretvoriti u vrlinu?

Ultra magazin