Ultra Ukusno

5 namirnica za sprečavanje glavobolja i migrena

IuteCredit
IuteCredit

Mučni bolovi tokom migrene mogu biti zaista nepodnošljivi. Jake glavobolje i migrene, mogu trajati duže nego što predviđamo. Ne postoji poseban tretman kojim se mogu ukloniti, ali određene navike u ishrani, mogu glavobolje držati podalje.

namirnice protiv migrene
Foto: unsplash.com

Postoje neke namirnice koje pokreću migrenu, dok postoje druge namirnice, koje ih mogu spriječiti. Ovi prehrambeni proizvodi neće trajno ukloniti migrenu, ali sigurno će pomoći u suočavanju s bolom i učiniti ga manjim. Migrena je neurološko stanje, koje se može opaziti iz gena ili imati druge faktore, kao što su stres i hormoni. Ove namirnice uvrsti u svoju ishranu, ako imaš migrene.

Losos

Ova riba koja sadrži omega-3 masne kiseline izuzetno je korisna za ljude, koji pate od migrene. Pomaže u smanjenju pojave migrene.

Orašasti plodovi
IuteCredit
IuteCredit

Orašasti plodovi su prepuni magnezijuma i drugih hranjivih sastojaka i elemenata, koji su važni za naše tijelo, kao i za liječenje migrene. Orašaste plodove možeš jesti kao zdrave grickalice. Drži ih pri ruci ili stalno u torbi. Orašasti plodovi poput badema, indijskih oraščića, oraha i sjemenki bundeve dobre su opcije.

hrana i migrena
Foto: unsplash.com
Špinat

Zeleno i lisnato povrće je posebno dobro za migrene. Ima višestruke zdravstvene koristi, a špinat je dobar izvor folne kiseline i vitamina B, kao i magnezijuma. Oni pomažu u borbi protiv migrene.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice zaista pomažu u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. One su korisne i za ljude, koji pate od migrene. Zobene pahuljice možeš jesti kao doručak uz uobičajenu posudu sa žitaricama i dodavati im svježe voće.

Voda

Odnosi se prema vodi kao prema najboljem lijeku, protiv migrene. Važno je održavati hidrataciju za suzbijanje migrenskih glavobolja. Nužno je piti najmanje 8-10 čaša vode svaki dan.

Izvor: pinkvilla.com

Slični članci

Ovu limunadu ćeš pijuckati cijelo ljeto!

Ultra magazin

Voćno osvježavajuće vino za vrele dane

Ultra magazin

Granita od dinje, osvježavajuća poslastica sa Sicilije!

Ultra magazin