• Home
  • Ultra Inspirativno
  • 5 načina za stvaranje ravnoteže između radnog i privatnog života, kako ti posao ne bi uništio brak
Ultra Inspirativno

5 načina za stvaranje ravnoteže između radnog i privatnog života, kako ti posao ne bi uništio brak

Da li te svakodnevne obaveze opterećuju?
Freepik

Pronalaženje zdrave ravnoteže između posla i privatnog života može djelovati nemoguće kada pokušavaš žonglirati između vremena provedenog sa porodicom i svih svojih poslovnih obaveza.

Ali najbolji način da osiguraš kvalitetno vrijeme je uspostavljanje granica i upravljanje vremenom, da utvrdiš koje zadatke trebaš obaviti u određenom danu ili sedmici.

Postoji niz savjeta za bračne odnose o tome kako govoriti “ljubavni jezik” svog partnera provodeći kvalitetno vrijeme, ali znati i kako izbalansirati ostale obaveze.

„Ravnoteža između posla i života“ definitivno je postala omiljena fraza u današnje vrijeme. Prvo je skovana u Velikoj Britaniji 1970-ih, zatim je prenesena u SAD 80-ih, a sada će te svaki pametni potencijalni poslodavac uvjeriti da ćeš imati savršenu dozu, ako radiš baš za njih.

„Ravnoteža između posla i života postavlja nerealno očekivanje održavanja različitih uloga u stalnoj ravnoteži. Umjesto toga, težite ritmu posla i života. Svake sedmice se ponavljaju otkucaji – posao, porodica, prijatelji, zdravlje, hobiji – koji se razlikuju u naglasku i trajanju,” kaže psiholog Adam Grant.

Međutim, ravnoteža između posla i života je sposobnost upravljanja profesionalnim opterećenjem i obavezama na način koji ne utiče negativno na tvoj lični život i odnose. Ako si u braku, posvećenost stvaranju zdravog ritma između radnog i slobodnog vremena, poprima još širu perspektivu.

Sada to nisu samo tvoje vrijednosti i prioriteti koje trebaš uzeti u obzir, već i oni tvog partnera… barem ako želiš da tvoja veza postane uspešna kao i karijera!

Foto Freepik

Evo 5 jednostavnih savjeta za stvaranje zdrave ravnoteže između posla i života, koja će ojačati tvoj odnos s partnerom:

1. Postavi granice na poslu.

Najprije zbog činjenice da ti ovo omogućuje bolje upravljanje svim ostalim obvezama za održavanje pozitivnog ritma poslovnog i privatnog života.

Prvi korak je jednostavno reći NE. Naravno, ako tvoj šef ima veliki projekat za tebe, ne možeš ga odbiti, ali jasno stavi do znanja koliko imaš obaveza i šta možeš preuzeti. Nemoj postati osoba koja ne zna reći NE… možda ćeš usrećiti sve ostale, ali ne i sebe.

Obećaj sebi da ćeš napustiti posao u razumno vrijeme. Čak i ako ne možeš to ostvariti svakodnevno, uspostavićeš presedan za sebe i svoje saradnike.

Još jedan sjajan savjet za upravljanje vremenom je planiranje svog dana u „dijelovima“. Ako ti šef dodijeli glavni projekat, podijeli ga na dijelove od jednog do dva sata.

Na taj način nećeš imati osećaj kao da moraš sve da završiš odjednom i da posao možeš napustiti u pristojno vrijeme, znajući da sutra imaš još vremena.

freepik
2. Upravljaj digitalnim vezama kod kuće i na poslu.

To je sigurno dio postavljanja granica, ali zaslužuje vlastito mjesto jednostavno zbog uloge koju svi različiti „ekrani“ igraju u tvom životu!

Koliko vremena provodiš odgovarajući na lične poruke ili e-mailove tokom radnog dana? Sjeti se da vrijeme ne trošiš na posao, pa nećeš ni otići na vrijeme s posla.

Obavijesti svoje prijatelje da im nećeš odgovoriti odmah – zakaži kratke pauze za obavljanje ličnih stvari, kako te ne bi stalno prekidali.

Isto tako, kod kuće isključi obavijesti na svom telefonu! U potpunosti se posveti svom partneru … možda telefon čak i odloži u drugu sobu kada večerate ili gledate samo svoju omiljenu seriju.

freepik
3. Zakaži datum za izlazak (ne samo za parove sa djecom!)

Sve je u kvalitetnom provodu sa onim koga voliš. Oboje ste zauzeti rasporedom, pa ne prepuštajte to slučajnosti. Na početku svake sedmice uporedite obaveze i pogledajte šta je najbolje za vas oboje.

Očigledno je da ćeš poželjeti da vidiš prijatelje nakon posla, ili da odeš na masažu ili da pohađaš kurs kuhanja. Dio „jednake“ ravnoteže između radnog i životnog odnosa uključuje sve to, ali pokušaj da staviš svoj brak na vrh liste prioriteta.

Na primjer, možeš odrediti petak za svoje obaveze, ali takođe pokušaj naći barem još jednu noć u toku sedmice kada ćete oboje kući napraviti večeru (ili naručiti) i družiti se. I zapamti da se tokom tog vremena riješite telefona.

Foto Freepik
4. Kreiraj smislene rituale da uljepšaš svoj dan.

Bračni ritual je zaista samo svjesna, namjerna posvećenost podržavanju, njegovanju i ponovnom povezivanju sa partnerom. Može biti jednostavan, poput osiguravanja da se ujutro pozdravite kada odlazite iz kuće i pozdravite se zagrljajem kada dolazite kući.

Neke ideje mogu zahtijevati malo više planiranja … poput večere uz svijeće ili zakazivanje masaže za parove. Pet ljubavnih jezika Garyja Chapmana može ti dati nekoliko sjajnih ideja kako da se dublje povežeš s partnerom, kroz vaše pojedinačne ljubavne jezike.

Drugi redovni rituali mogu biti zajednička večera, javljanje telefonom ili porukom tokom dana, ručak u gradu jednom sedmično ili zajedničko tuširanje.

Usredsredite se na stvaranje dosljedne, ljubavne, uzajamne prakse s partnerom. Na taj način, kada je posao posebno stresan, i dalje ćeš imati čvrste temelje na koje se možeš osloniti u svom braku.

Foto: Unsplash.com
5. Pogledaj kako komuniciraš, kako u kancelariji, tako i kod kuće.

Ako radiš u nekom od okruženja u kojima je norma da se žališ na partnera, nemoj se uplitati!

Iskušenje je da se uklopiš sa gomilom, ali naći ćeš drugi način da se povežeš sa svojim kolegama koji ne uključuje tračanje partnera. To je podmukao način da potkopavaš vlastiti brak i, iskreno, nepoštovanje osobe koju treba da voliš i poštuješ.

A ako ne želiš svoj stresni posao donijeti kući, takođe ne želiš da opterećuješ svog partnera kada te pita o tvom danu. Podijeli svoje frustracije i reci šta ti treba od nje/njega – utjeha, savjet ili samo da te sasluša.

Čak i uz najbolje namjere i strasnu predanost stvaranju zdravog ritma između poslovnog i privatnog života, doći će dani kada će se sve samo raspasti. Savršena oluja događa se kada i ti i tvoj partner imate loše dane i nemate priliku da se stvarno povežete.

Tokom loših dana ne možete mnogo učiniti, ali ako pažljivo pratiš većinu savjeta u usklađivanju posla i života, tvoj brak neće previše stradati! A možda će to biti znak da treba da se vratite na pravi put ako ste oboje ispali iz odnosa ravnoteže poslovnog i privatnog života.

 

Izvor: yourtango.com

Slični članci

Upoznaj mlade aktiviste koji se bore za spas planete

Ultra magazin

Roditelj si tinejdžera? Donosimo ti savjete, koji će ti olakšati život!

Ultra magazin

Izbor za mis koji je konačno pomjerio granice

Ultra magazin