Ultra Kreativno

5 načina na koji introverti uređuju svoj dom

IuteCredit
IuteCredit

Introvertne osobe cijene mjesta gdje se mogu mentalno resetovati, napuniti baterije i osjećati sigurno. Iako s vremena na vrijeme uživaju u društvu drugih, od presudne im je važnosti imati prostor gdje se mogu osjećati ugodno i opušteno. Zbog toga introverti drugačije dizajniraju svoje domove – osjećaj ambijenta i mira je presudan.

Foto: Katarzyna Bialasiewicz / Getty Images

Neutralni tonovi

Foto: Katarzyna Bialasiewicz / Getty Images

Iznad svega, introverti cijene mir. Što se tiče uređenja doma ili specifičnih prostora u domu, introvert će prvo razmotriti boje. Zidovi, boje i tapete, često su svijetle boje ili neutralne nijanse. To ne samo da sprečava distrakciju, već stvara suptilnost prostora koji ne utiče na emocije. Takođe, pridaje se pažnja bojama za akcentovanje (kojima introvert može biti sklon ukrašavati) i jednostavnosti samog dizajna.

Sobe koje imaju tamne tonove mogu izazvati agresiju, pretjerano uzbuđenje ili čak tjeskobu. Iako ove boje nisu uvijek negativne u umu introverta – i mogu se koristiti kao boje u cijelom domu – one ne daju osjećaj miroljubivosti i utjehe.

IuteCredit
IuteCredit

Sigurna utočišta

Foto: Uladzislau Salikhau / EyeEm / Getty Images

Neuredne, haotične i prostorije u kojima ima mnogo distrakcija nisu za introverte. Zapravo, jedan od načina na koji introverti drugačije dizajniraju svoje domove je stvaranje “sigurnih utočišta” u kojima se mogu opustiti bez vanjskih smetnji koje se često filtriraju u svakodnevnicu.

Ova mala utočišta slična su jazbinama ili tihim sobama – prostorima koji možda nemaju nikakve tehnološke uređaje, slike na zidovima ili za neke, čak ni prozore. To su sobe koje su namjerno namijenjene za punjenje baterija, sobe u kojima se može biti sam, ali se ne osjećati usamljeno.

Udobnost

Foto: JGI/ Jamie Grill / Getty Images

Prostori koji nude ambijent topline i udobnosti, introvertima su mnogo bliži. Dok ekstrovert može imati samo nekoliko uglova koji nude ove vibracije, introvert planira urediti cijeli svoj dom s tim aspektom kao prioritetom.

U domu introverta često će se u blizini prozora vidjeti topli pokrivači, udobne fotelje, mekane prostirke, preveliki jastuci ili sofe. Često se stvaraju različita područja s namjerom – naslonjač za čitanje knjiga, jastuk u ljudskoj veličini u središtu dnevne sobe za istezanje, kolekcija šolja za kafu u blizini stola za doručak za jutarnje ispijanje omiljenog napitka. Ovi objekti i prostori nisu dizajnirani slučajno. Udobnost je namjerna vibracija koja se ne može i neće zanemariti.

Predmeti koji izazivaju pozitivne emocije

Foto:Follow the Flow / Getty Images

Jedan od načina na koji introverti različito dizajniraju svoje domove je fokusiranje na emocije i na to kako različiti prostori mogu uticati na te emocije. U udobnom introvertnom prostoru često će se pronaći pojednostavljene slike ili umjetnosti koje prenose određeno sjećanje, osjećaj ili trenutak u vremenu. Ništa u sobi introverta se ne radi  brzo ili bez razmišljanja – sve se radi s namjerom.

Zatvoreni koncept

Foto:Follow the Flow / Getty Images

Iako je raspored otvorenog koncepta imperativ modernog dizajna, često će se introverti toga kloniti zbog protoka zvuka i energije. U otvorenom konceptu, glasovi i muzika putuju brže i glasnije, odzvanjajući zidovima i stvarajući osjećaj sitosti. Iako bi ekstrovert ovo upio, introvert se može osjećati preplavljenim ili pod stresom zbog iluzije da je stalno okružen drugima. Za one koji žude za mirom i jasnoćom namjerne izolacije, zatvoreni koncept čini prostor sigurnijim.

 

Izvor: thespruce.com

Slični članci

Unikatni stolovi ispunjeni biljkama kao dekor doma

Ultra magazin

Umjetnik avokado pretvara u senzacionalna mini umjetnička djela

Ultra magazin

Džinovka ptičja gnijezda ljudskih dimenzija pozivaju vas da uživate u pogledu

Ultra magazin