Ultra Kreativno

5 koraka do spavaće sobe iz snova

IuteCredit
IuteCredit

Tvoja spavaća soba trebala bi biti prostor u koji možeš pobjeći i osjećati se potpuno mirno i ugodno. Iako je soba u kojoj provodiš najviše vremena, spavaća soba je često najviše zanemarena što se tiče uređenja. Budući da obično nije izložena za goste, mnogi ljudi joj ne daju potrebnu pažnju.

Foto: Shutterstock

Od slojevite posteljine do ugrađenog ambijentalnog osvjetljenja, napravi mirno okruženje prateći ovih pet ideja za uređenje spavaće sobe.

Pametno odaberi boju

Foto: hunker
IuteCredit
IuteCredit

Glavna svrha spavaće sobe je odmor i spavanje, pa odaberi boje koje izazivaju smirenost, poput svijetlih tonova plave, zelene, boje jorgovana ili meke neutralne boje poput krem, bež i baby roze. I lagane i prozračne, ali i mračne i dramatične sheme mogu se zagrijati i učiniti ugodnima s puno teksturisane posteljine, sjajnom prostirkom ili udobnom podnom oblogom i valovitim zavjesama.

Slojevita posteljina

Foto: kelleynan

Tekstil je ključan za stvaranje utočišta za odmor i opuštanje. Slojevi posteljine poput pokrivača, deke, ukrasnih jastuka ili jorgana pružaju osjećaj topline domu. Dodavanje prekrasne svilene jastučnice postojećem izgledu može stvoriti potpunu nadogradnju dizajna cijele sobe.

Namještaj svesti na minimum

Foto: ariumstudio

Nered i natrpane prostorije ne pomažu zdravom spavanju i odmoru. Očito je da je odlaganje odjeće neophodno u spavaćoj sobi, ali pokušaj sve to držati iza zatvorenih vrata ormara. Idealan je veliki ugradbeni ormar s masivnim obloženim vratima ili onaj iza plutajućeg zida – učini da odjeća nestane i da nered ne utiče na tvoje raspoloženje. Naš prijedlog je i krevet po mjeri sa odlaganjem ispod ili onaj s ugrađenim ladicama ili postoljem koji se okreće sa šupljinom za odlaganje ispod. Ako ti treba komoda, neka gornja površina ne postane mjesto za odlaganje, već mjesto na kojem ćeš izložiti omiljene fotografije ili ukrase.

Napravi ugao za opuštanje

Foto: Pinterest

Ukoliko ipak imaš veliku spavaću sobu, razmisli da jedan ćošak pretvoriš u mjesto za opuštanje, sa foteljom i lampom za čitanje ili meditaciju. Postavi ih dalje od kreveta kako se ne bi miješali sa prostorom za spavanje. Spavaća soba je često popularna opcija za stvaranje radnog prostora ili dodatni TV. Preporučujemo da posao ne nosiš u spavaću sobu, pa tako i radni ugao napraviš u drugoj prostoriji. Isto tako, idealno bi bilo da TV ne bude u sobi u kojoj spavaš.

Neka udobnost bude prioritet

Foto: dezignark

Plišani tepih ili sjajna prostirka znatno će doprinijeti da spavaća soba postane toplija, ali udobnost mogu stvoriti i funkcionalni aspekti. Neka električar postavi prekidač za glavno svjetlo pored tvog kreveta, da ne moraš ustajati iz kreveta da ugasiš svjetlo. Možeš postaviti i prekidače za prigušivanje na glavno svjetlo, a takođe i lampe za čitanje koje okružuju tvoj krevet radi upravljanja svjetlom i minimiziranja rasprava o tome ko želi spavati ili čitati. Postavi prozore koji se mogu zaključati za protok vazduha bez brige o sigurnosti.

 

Izvor: firstforwomen.com

Slični članci

Japansko selo svake godine stvara umjetnost na rižinim poljima

Ultra magazin

5 načina na koji introverti uređuju svoj dom

Ultra magazin

Savjeti za romantičnu dekoraciju spavaće sobe

Ultra magazin