Ultra Inspirativno

5 jednostavnih načina da podmladiš svoje tijelo

IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

Starenje ne možemo zaustaviti, ali postoje neke zabavne i opuštajuće stvari, koje možeš učiniti da ipak malo usporiš proces i da se osjećaš mlađe. Evo nekoliko trikova i savjeta kako da podmladiš svoje tijelo!

Freepik

Napravi ovaj topli napitak

Jednostavno zagrij šolju kokosovog mlijeka, dodaj malo cimeta, đumbira i kurkume. Studija Univerziteta Stanford, otkrila je da ovaj ukusan napitak smanjuje hronične bolove, stres i umor za 63%, što donosi bolje rezultate od tableta za bolove ili preparata za smirenje. Napitak ima protuupalne sastojke koji opuštaju tijelo, mišiće i živce.

IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

Opusti tijelo i um uz ugodne, opuštajuće zvukove ili muziku

Uključi sebi neku prijatnu opuštajuću muziku ili ugodne smirujuće zvukove poput talasa mora ili cvrkuta ptica. Naučnici su otkrili da su ovakve vježbe sa opuštajućim zvukovima, poboljšale sluh učesnika i do 65%, povećale koncentraciju i produktivnost i smanjile stres i umor. Jača se sposobnost mozga da obrađuje ono što čuješ, omogućavajući ti da se prilagodiš važnim zvukovima i filtriraš pozadinsku buku.

Foto Unsplash

Razmisli o češćoj konzumaciji sira i vina

Novo 10-godišnje istraživanje državnog univerziteta Iowa u Americi, otkrilo je da će tvoje razmišljanje biti izoštrenije, ukoliko konzumiraš sireve i vino, jer su dokazali da osobe koje su svakodnevno uživale u češćoj konzumaciji sira i vina, postigli 27% bolje rezultate na vježbama za rješavanje problema, od onih koji nikada nisu uživali u sirevima i vinu. Istraživači sugerišu da jedinstveni sastojci sira smanjuju štetne upale u mozgu, dok vino poboljšava hranjivi i kvalitetniji protok krvi u mozak.

Zaustavi gubitak kose masažom sa ruzmarinom

Kada se smanji razina hormona estrogena koji njeguje vlasište, to doprinosi stanjivanju i gubitku kose za 66%. Evo recepta za masažu vlasišta: Pomiješaj 5 kapi esencijalnog ulja ruzmarina i 1 kašiku bademovog ulja, a zatim masiraj vlasište glave 3 minute, prije nego što ispereš kosu. Hranjivi sastojci ruzmarina njeguju oštećene folikule i pojačavaju protok krvi, a istraživanja su pokazala, da su jednako efikasni u borbi protiv gubitka kose.

Foto: Pexels

Povećaj unos kvalitetnih proteina i masti

Gubitak mišićne mase pogađa sve ljude kako postaju stariji. Mišićna masa se gradi proteinima i zdravim mastima. Dakle konzumiraj više proteina iz jaja i mliječnih proizvoda, a ako si vegan odluči se za orašaste plodove, grah, grašak, slanutak/leblebiju, lisnato povrće, sjemenke poput bundevinih i chia.

Slični članci

Ksenija Mijatović: “Šta mi znači moje dobro, ako ljudima oko mene nije dobro“

Ultra magazin

10 pravila japanske filozofije za ispunjen i srećan život

Ultra magazin

4 znaka da je vrijeme da mijenjaš posao

Ultra magazin