Ultra Zanimljivo

5 idealnih rasa pasa za starije osobe

IuteCredit
IuteCredit

Odabir psa u bilo kojoj dobi znači biti realan u pogledu načina života, potreba psa i njegovog karaktera. Najbolji psi za starije osobe ovisiće u potpunosti o tome koliko je budući vlasnik pasa aktivan, u kojem domu živi i njegovim ciljevima što se tiče odnosa prema kućnim ljubimcima. U najmanju ruku, najbolji psi za starije osobe biće privrženi i poslušni. 

Getty Images

Koker španijel

Koker španijel je pas koji je izvrstan u odnosu sa djecom i starijim osobama, a mogu se istrenirati da se odlično uklope u bilo koju situaciju u domaćinstvu. Ovi psi su odani do smrti i pratiće vlasnike “na kraj svijeta”. Uprkos svojoj dugoj, mekanoj dlaci, nisu prezahtjevni za održavanje. Godi im lagana šetnja i ne traže mnogo fizičke aktivnosti poput nekih drugih rasa pasa.

Getty Images
IuteCredit
IuteCredit

Mops

Nježni i neodoljivi mops je stvoren za uživanje i širenje ljubavi. Mops je veoma prilagodljiv pas, bilo da je riječ o ljudima ili prostoru u kojem boravi. Podjednako dobro se slaže sa djecom, odraslima, drugim psima, a za brzo vrijeme će se navići i na dom, bez obzira na broj kvadrata. Vlasnici moraju paziti jedino kod ishrane, jer se brzo udebljaju, što zna izazvati druge zdravstvene probleme. Ne traže mnogo fizičke aktivnosti, zbog čega su idealan izbor za ljude koji nisu navikli na svakodnevne duge šetnje.

Getty Images

Škotski terijer

Hipoalergena rasa pasa koji je uz to veoma razuman i inteligentan pas. Škotski terijeri uživaju u šetnjama, dok trčanje nije njihov hobi. Zbog toga su odlična pratnja starijim osobama čije se dnevne aktivnosti svode na prijatne šetnje. Odlični su čuvari, a u igri bi mogli provoditi cijele dane. Nisu zahtjevni psi, a svoju naklonost se ne boje pokazati. Najveća „briga“ oko njih je redovno četkanje, s obzirom na gustu dlaku koju imaju.

Getty Images

Maltezer

Maltezeri oduvijek plijene pažnju svojim nježnim i milim pogledom i ponašanjem, a riječ je o rasi pasa koja obožava da se mazi. Iako je riječ o živahnoj rasi pasa, uz dobru socijalizaciju i adekvatne igračke u kući, mogu biti idealni kućni ljubimci i za osobe u godinama. Neprestano raste popularnost maltezera, zbog čega ih nije teško ni pronaći za udomljavanje.

Foto: eyeem

Pudla

Pudle svih veličina su nevjerovatno pametne, što znači da veoma brzo uče i da trening savladavaju bez problema. Vole aktivnosti, pa je život u području s prostorom za trčanje ili parkom za pse poželjan. Jedini „minus“ je što zahtijevaju puno dotjerivanja, što sa druge strane može postati novi hobi ljudima nakon odlaska u penziju.

 

Izvor: purewow.com

Slični članci

Šta kada kontejneri padnu sa broda?

Ultra magazin

Kako mačke pokazuju da smo im dragi?

Ultra magazin

Naučnici su stvorili mentol bombon koji istovremeno izbjeljuje zube i obnavlja zubnu caklinu

Ultra magazin