Ultra Zanimljivo

4 vrste namirnica zbog kojih tvoja koža brže stari

IuteCredit
IuteCredit

Postoji mnogo loših navika zbog kojih izgledaš starije: nepravilna njega, nedostatak sna, pa čak i dijeta mogu da učine tvoju kožu starijom. Potrebno je usvojiti zdrave i dobre navike kako bi tvoja koža održala lijep i svjež izgled. Zbog toga je jako važna hrana koju unosiš u svoj organizam.

starenje kože
Foto: freepik.com

Dermatologinja dr. Marisa Garshick, kaže da voće i povrće može održati tvoju kožu mladom jer “imaju tendenciju pružiti antioksidativnu zaštitu kože od oštećenja slobodnim radikalima”. Takođe, postoji hrana koju ne bismo trebali nikad jesti – i ne samo zato što je loša po zdravlje, već i po izgled tvoje kože.

Evo koju hranu treba da izbjegavaš.

Prerađena hrana

“Hrana s visokim glikemijskim indeksom ili prerađena hrana mogu dovesti do pogoršanja starenja”, kaže dr. Marisa Garshick. “Ovo može uzrokovati slobodne radikale, povećan nivo šećera, kao i povećane izloženosti naprednim proizvodima glikacije koji mogu pridonijeti starenju kože i pojavi malih linija i bora.”

Pečena hrana
IuteCredit
IuteCredit

Trans masti koje se mogu pronaći u pecivima, prženoj hrani i brzoj hrani mogu povećati zapaljenje kože, a zapaljenje može pridonijeti znakovima starenja.

starenje kože
Foto: freepik.com
Alkohol

Dr.Garshick dodaje: “ozbiljan unos alkohola može izazvati oksidativna oštećenja i stres na koži, pridonoseći ukupnom procesu starenja i povećavajući znakove i simptome starenja. Osim toga, može dehidrirati kožu što može pridonijeti suhoći i pogoršanju pojave finih linija i bora.”

Šećer

“Hrana bogata šećerom može uticati na elastin i kolagen, što kasnije može dovesti do bora i opuštanja”, kaže dr. Garshick.

 

Izvor: shefinds.com

Slični članci

Nikola Jokić novi član Jelen porodice

Ultra magazin

Savjeti kako da uštediš za putovanja!

Ultra magazin

6 lakih trikova za bolji miris tvog doma

Ultra magazin