Ultra Inspirativno

4 skandinavske navike za zdraviji život

Prema podacima UN-a, prosječna životna dob nekoga rođenog danas u Sjedinjenim Državama iznosi 79,1 godina. Skandinavske zemlje Švedska (83,3), Norveška (82,9) i Danska (81,4) imaju viši rang, kao i nordijske države Island (83,5) i Finska (82,5).

Jedan od razloga mogu biti i zdrave životne navike skandinavskih naroda.

Friluftsliv: Radost biti napolju

Pexels

Friluftsliv je udruživanje norveških riječi za svjež zrak i život ili stil života. Skandinavci – posebno Norvežani – su planinari. To je izraz koji je prvi put skovao dramski pisac Henrik Ibsen iz 19. veka i onaj koji je izdržao test vremena.

Usvajanje navike ne mora podrazumijevati iscrpljujuće planinarenje ili čak napuštanje grada. Može biti tako jednostavno prošetati lokalnim parkom kako bi se ponovo povezali s prirodom, ali to, naravno, znači ne gledati ekran dok to radiš.

Jednostavna skandinavska ishrana

Pexels

Mnogi restorani u regiji daju prednost svježim, lokalnim i sezonskim sastojcima, kad god je to moguće. Riba i morski plodovi uobičajena su hrana, dok su gljive i bobice među popularnim pratećim namirnicama. Nekoliko studija potvrdilo je zdravstvene koristi nordijske ishrane.

Radi da živiš, ne živi da radiš

Pexels

Radno vrijeme rijetko prelazi satnice od 7-15 ili od 8-16 sati, često se završava ranije petkom i / ili kraćim satima tokom ljeta. U mnogim kompanijama ostanak duže na poslu se rijetko doživljava kao pozitivna stvar. Umjesto toga, šefovi možda misle da imaš previše posla i / ili ne možeš upravljati svojim obavezama.

Povrh svega, većina Skandinavaca ima velikodušno pravo na godišnji odmor. Plaćeni dopust od pet sedmica norma je u većini regija. Neke su kompanije čak eksperimentisale sa šest sati radnog dana i četverodnevnom radnom sedmicom.

Naravno, usvajanje ove skandinavske navike je teže od promjene ishrane ili odlaska u šetnju, ali možeš na vrijeme napustiti kancelariju i ugasiti telefon kad dođeš kući.

Pravo značenje hyggea

Pexels

Nakon velike komercijalizacije termina hygge posljednjih godina, možda ćeš pomisliti da ti je sreća zagarantovana ako kupiš pravu svijeću ili jastuk. „Hygge, po meni, nikada nije bio nešto što možete kupiti“, objasnila je spisateljica iz Danske Laura Byager.

Sigurno je da je paljenje svijeća i sjedenje na udobnom jastuku dio toga, ali suština je da usporimo, provodimo kvalitetno vrijeme sa prijateljima i porodicom, i jednostavno budemo prisutni. „Za mene je hygge utjeha. Ona postoji samo u potpunom odsustvu stresa i neugodnosti, i hranjenu osjećaja sreće i opuštenosti“, dodaje Byager.

 

Izvor: forbes.com

Slični članci

Zašto hodanje? Zato što vježbanje ne mora da bude komplikovano!

Ultra magazin

Znaš li šta je esencijalno za sve preduzetnike?

Ultra magazin

7 savjeta za stvaranje dublje veze sa partnerom/partnerkom

Ultra magazin