Ultra Kreativno

3D štampane kuće za manje od 4.000 dolara

3D štampane kuće predstavljaju najnoviji talas u građevinarstvu, ali nisu uvijek jeftine ili jednostavne za gradnju.
Foto: businessinsider

U martu, New Story, stambena neprofitna organizacija sa sjedištem u San Francisku, i Icon građevinska tehnologija koja dizajnira 3D printere, prkosila je tim stereotipima tako što je za samo 48 sati proizvela kućicu od 10.000 dolara.

Icon je nazvao strukuru „prva dozvoljena, 3D štampana kuća u Americi“.

Na površini od 32 metra kvadratna, kuća je bila daleko jeftinija od prodječne male kuće, čija cijena se kreće oko 25.000 dolara, ali često može dostići i šest cifara. Prije korištenja tehnologije 3D printanja, New Story je trebao oko osam mjeseci za izgradnju 100 kuća, od kojih je svaka koštala oko 6.000 dolara.

Dok se prototip razvijao, Iconov štampač, poznat kao Vulkan, radio je sa samo 25% brzine. To je kompanijama dalo povjerenje da bi mogli izgraditi kuću od 55 do 75 metara kvadratnih. Za samo 24 sata i za 4.000 dolara ili manje.

Kada je u pitanju proizvodnja kuće prosječne veličine – 185 metara kvadratnih – uštede i nisu tako velike. Godinu dana nakon objavljivanja prototipa od 10.000 dolara u Austinu, Teksas, Icon je za Wall Street Journal izjavio da će štampanje kuće od 185 metara kvadratnih koštati oko 20.000 dolara.

Još značajnija je činjenica da je nadograđeni štampač kompanije Vulcan II sada dostupan za kupovinu, a  uskoro bi mogao da se koristi za proizvodnju pristupačnih kuća na mjestima kao što su Austin i Latinska Amerika.

Prvi 3D model kompanije Icon, predstavlja uvid u to šta bi mašina mogla da proizvodi u budućnosti. Vulcan II može napraviti dom bez problema na licu mjesta, bez potrebe da se sastavljaju pojedinačne jedinice.

Štampač izbacuje slojeve cementa, koji se skuplja u zidove kuće. Vrata i prozori se instaliraju kasnije. Vulkan II je sposoban da proizvodi zidove visoke 2,5 metara i dugačke  8,5 metara. Štampač je dizajniran da bude pokretan i teži oko 1730 kilograma.

Vulkan II štampačem se upravlja pomoću tableta, što znači da je potrebno samo nekoliko radnika za izradu 3D kuće. Takođe je napravljen da izdrži ruralne vremenske uslove, što znači da može da radi tokom nestanka struje ili bez pristupa pitke vode.

Cementna mješavina može takođe izdržati ekstremne vremenske uslove. Prototip New Story-a ima dnevni boravak, jednu spavaću sobu i kupatilo, te mali poslovni prostor.

Porodice u El Salvadoru mogle bi se ove godine preseliti u domove veličine 32 metra kvadratna, nakon seizmičkih i sigurnosnih testova.

Icon i New Story planiraju da proizvedu više od 100 kuća u El Salvadoru, zemlji čiji su teški tereni i česte poplave otežale stambenu izgradnju. New Story traži milion dolara za štampanje kuća, izvjestio je CNN prošle godine.

Odatle se nadaju da će obezbijediti siguran dom za 1,3 milijardi ljudi širom svijeta koji žive u siromašnijim četvrtima.

Investitor baziran u Austinu pod imenom Cielo Property Group planira da koristi štampač za izgradnju pristupačnih kuća u tom području.

Sljedeća stanica? To može biti 3D štampanje u svemiru. Icon istražuje kako bi se tehnologija štampanja mogla koristiti za izgradnju svemirskih staništa.

 

Izvor: businessinsider.com

Slični članci

Koreanske tetovaže koje će te oduševiti

Ultra magazin

Humor u digitalnom marketingu pomaže da publika više zavoli brend

Ultra magazin

Imati hobi je važnije nego što misliš, smatraju stručnjaci

Ultra magazin