Ultra Inspirativno

3 ključna savjeta milijardera Jeffa Bezosa

Jeff Bezos kaže da u svom dnevnom rasporedu odvaja vrijeme, da ne radi baš ništa. To je sjajan primjer emocionalne inteligencije. U novoj knjizi osnivač kompanije Amazon, govori o svojoj jutarnjoj rutini i vrijednosti odvajanja vremena, da ne radi baš ništa.

Izvršni direktor najvećeg svjetskog maloprodajnog prodavača i jedna od najbogatijih osoba na planeti, u novoj knjizi kaže: “Volim jutro. Rano ustajem. Rano odlazim u krevet. Volim čitati novine. Volim popiti kafu. Volim doručkovati s djecom, prije nego što odu u školu. Vrijeme mi je vrlo važno. Zbog toga svoje prve sastanke zakazujem za 10:00 sati”. Razmisli o tome na trenutak – izvršni direktor jedne od najvažnijih kompanija na svijetu, ne održava nikada sastanke prije 10:00 sati ujutro, jer cijeni vrijeme za sebe i svoju porodicu.

Foto: MANDEL NGAN/AFP via Getty Images

Ponekad je najbolji način da budeš produktivnija osoba, da planiraš vrijeme kada nećeš raditi apsolutno ništa. Pročitaj 3 razloga zbog kojih Jeff Bezos, odvaja vrijeme da ne radi baš ništa.

Stvaraš granice

U vrijeme kada mnogi ljudi rade od kuće, može biti teško postaviti granice i odvojiti vrijeme za posao i vrijeme za sve ostalo. Naročito je teško kada se sve te stvari odvijaju u istom fizičkom prostoru. Namjerno odvajajući vrijeme da ne radi ništa i ne zakazujući sastanke prije 10:00 sati, Jeff Bezos je u stanju stvoriti prostor za stvari koje su jednako važne, poput doručka sa svojom djecom. Što je još važnije, uključujući ovo vrijeme sa djecom u svoju rutinu, on štiti to vrijeme i osigurava da ga ne preplavi količina informacija i komunikacija, koje lako mogu zavladati našim danom.

Fokusiraš se samo na ono što je bitno

Jedini način da imaš više vremena za sebe je da radiš manje, samo ono što stvarno trebaš, a ne da se zatrpavaš obavezama i poslovima. Trik je u tome da budeš siguran/sigurna da daješ prednost stvarima, koje radiš stvarno zato što je to potrebno i fokusiraš se samo na ono što je bitno, a prepustiš neke druge poslove nekom drugom.

Foto: Emma McIntyre/Getty Images

Donosiš dobre odluke

Ljudski mozak je izvanredan u svojoj sposobnosti uspostavljanja veza između različitih podataka ili informacija. Problem je u tome što ako svo svoje vrijeme provodiš na sastancima ili u razgovorima, nikad nemaš vremena da tvoj mozak uspostavi te veze. Kao rezultat toga, na kraju ćeš morati donositi odluke bez koristi od toga što ćeš dopustiti da se informacije “mariniraju” u tvom mozgu, sa svim tvojim drugim iskustvima i grupama podataka. “Ako donesem, otprilike, 3 dobre odluke dnevno, to je dovoljno. Imati vremena za razmišljanje, čak i ako je to samo dok šetaš ujutro, može ti pomoći”, kaže Jeff Bezos.

Savjet za kraj

“Spavanju dajem prednost ako ne putujem u različite vremenske zone. Ponekad je osam sati nemoguće, ali jako sam fokusiran na kvalitetan san i treba mi osam sati. Mislim da je tako bolje. Imam više energije. Moje raspoloženje je bolje”, kaže Jeff Bezos.

On ističe da ako ti je tijelo umorno i iscrpljeno, nenaspavano, nećeš moći postići ni poslovne rezultate. Umjesto toga, prepoznaj da tvom tijelu treba san i odmor, jer nećeš biti produktivna, već umorna, mrzovoljna i iscrpljena osoba.

 

Izvor: inc.com

Slični članci

Ovaj arhitekta jede samo ono što uzgaja u eko-održivom dijelu Dubaija

Ultra magazin

Top 5 savjeta za pokretanje vlastitog biznisa donosi preduzetnica Maja Miljević

Ultra magazin

Zagrli voljene osobe – Srećan Međunarodni dan zagrljaja!

Ultra magazin