Ultra Inspirativno

3 dnevne navike za 10 godina duži život

IuteCredit
IuteCredit

Svaki lanac tvoje DNK zaštićen je sićušnom kapicom zvanom telomer. A kada se telomeri skrate, ćelije brže stare. Srećom, njihovo dugo održavanje može dodati do deset zdravih godina tvom životu – bez napora!

navike za duži život
Foto: unsplash.com
Popij dvije šoljice kafe… da budeš 2 godine mlađi/a!

Studija u Nutrition & Metabolism, otkrila je da su na svaku šoljicu kafe koju su volonteri popili dnevno, njihovi telomeri bili za skoro 34 „bazna para“ duži – što je ekvivalent od preko godinu dana po šoljici! Bioaktivna jedinjenja kafe drže telomere dugima, kaže William W. Li, MD, autor knjige Eat to Beat Disease. Savjet: dodaj malo mlijeka. Njegovi spojevi brišu 4,5 godine od biološke starosti ljudi.

Divi se prirodi… da budeš 5 godina mlađi/a!

Šetanje po dvorištu dok se diviš jesenjem ambijentu je spokojan način, da skineš godine sa sata. Holandsko istraživanje sugeriše, da ćemo za svakih 10 minuta koje dnevno provedemo u prirodi, premotati svoje godine za 5 godina.

„Visoki stres ubrzava skraćivanje telomera“, kaže dr. Li, ali boravak u prirodi smanjuje stres zbog skraćivanja telomera za nekoliko sekundi. Bonus: istraživanje Univerziteta u Kaliforniji pokazuje, da kretanje od pola sata dnevno briše više od osam godina od naše biološke dobi.

navike za duži život
Foto: unsplash.com
Pročitaj šest stranica… da budeš 10 godina mlađi/a!
IuteCredit
IuteCredit

Uživanje 10 minuta dnevno uz omiljenu knjigu, može premotati 10 godina od tvog biološkog doba. Razlog: prema istraživanju engleskog Univerziteta u Sussexu, čitanje iz zadovoljstva je dokazano kao jedan od najbržih i najefikasnijih načina za smanjenje nivoa stresa, odgovornog za skraćivanje telomera.

Izvor: womansworld.com

Slični članci

Joga u krevetu!

Ultra magazin

Pročitaj ove citate da se osjećaš srećno i zahvalno

Ultra magazin

8 najvećih zabluda o psihoterapiji

Ultra magazin