Ultra Zanimljivo

3 aplikacije za vođenje dnevnika koje će poboljšati tvoje mentalno zdravlje

Bingo
Bingo

Da li si već pokušao/la da vodiš dnevnik, ali ti to nije išlo? Vođenje dnevnika jedna je od najboljih praksi mentalnog zdravlja. Pomaže ti da se nosiš s različitim raspoloženjima, rasterećuje tvoj um i može biti način da se fokusiraš.

aplikacije za dnevnik
Foto: unsplash.com

Međutim, na tebi je kako ćeš voditi dnevnik i koji stil ćeš odabrati. Cilj bi trebao biti stvaranje navike vođenja dnevnika, a aplikacija je jednostavan alat za postizanje toga. Ovo su neke besplatne aplikacije, koje će ti pomoći da napokon usvojiš naviku vođenja dnevnika.

ZenJournal za android i iOS

ZenJournal donosi koncept vođenja dnevnika stvarajući prostor za kontinuirani tok misli nerazdvojenih datumima. Fokus je na dodavanju funkcija koje ti olakšavaju i brže vođenje dnevnika. Na primjer, pokreneš aplikaciju i samo počneš pisati. Programeri vjeruju da ćeš smanjenjem koraka češće voditi dnevnik.

ZenJournal takođe daje prioritet privatnosti. Dvostrukim dodirom na tekst, možeš ga zamutiti dok nastavljaš da bilježiš svoje misli, što je odlično na javnom mjestu. Nastavljaš da kucaš dok je zapisano zamagljeno. Takođe, svi podaci se čuvaju lokalno samo na tvom telefonu, bez sinhronizacije kada si na mreži. Aplikacija ti takođe omogućava, da je zaključaš otiskom prsta ili prepoznavanjem lica.

Takođe možeš dodati hashtagove, dok pišeš kako bi pratio/la raspoloženje ili druga ponašanja. I podržava objedinjeno pretraživanje za sve tvoje unose.

aplikacije za dnevnik
Foto: unsplash.com
Gold – jedna rečenica dnevno

Ako ne možeš podnijeti svakodnevnu praksu pisanja dnevnika, Gold aplikacija za dnevnik je za tebe. Dizajnirao ju je neko, ko je isprobao nekoliko aplikacija za vođenje dnevnika, odustao od njih i odlučio napraviti aplikaciju, koja ti i dalje omogućava svakodnevno vođenje dnevnika, a da se ne osjećaš preopterećenim. Besplatna je i dostupna za android i iOS.

Gold služi za spašavanje jednog “zlatnog grumena” memorije svakog dana. Ograničen/a si smo na 100 znakova po unosu, tako da ćeš zaista morati da razmisliš o tome, koji dio dana je bio tvoj vrhunac. To je lijep novi način pristupa vođenju dnevnika, posebno kada pokušavaš stvoriti svakodnevnu naviku. Ako propustiš dan, lako je vratiti se i dodati jednu rečenicu o jučerašnjem danu, zar ne?

Gold se takođe povezuje s galerijom tvog telefona, kako bi automatski uvezao fotografije koje ćeš priložiti svom dnevniku. Takođe možeš dodati tagove svakom unosu, kako bi olakšao/la kasnije pretraživanje. Vremenom, dok budeš pravio/la svoj dnevnik, Gold će ti pokazati uspomene iz prošlosti da te podsjeti na neke davne misli.

aplikacije za dnevnik
Foto: unsplash.com
Three Things Daily (Web, Android, iOS)

Filozofija tri dobre stvari je danas popularna praksa u dnevniku zahvalnosti. Osnovna ideja je da napišeš tri dobre stvari, koje su ti se danas dogodile ili na kojima si zahvalan/a. Što više to radiš, više počinješ da primijećuješ stvari na kojima, možeš biti zahvalna/zahvalan u svakodnevnom životu. Three Things Daily (3TD) je jednostavna aplikacija za primjenu ove filozofije u praksi.

Svaki dan, 3TD će od tebe tražiti da upišeš te tri stvari, svaku u svom posebnom boxu. Takođe možeš otvoriti aplikaciju u bilo kojem trenutku u toku dana i zabilježiti događaj kada se desi. To ne mora biti važan događaj; sve zbog čega se osjećaš dobro možeš unijeti. I budi kratak/a kako bi češće pisao/la u aplikaciju.

Izvor: makeuseof.com

Slični članci

11 zanimljivih činjenica o pilatesu koje ne znaš

Ultra magazin

Šta neuredan dom govori o tvom mentalnom zdravlju?

Ultra magazin

5 grešaka koje pravimo dok se pakujemo za putovanje

Ultra magazin