Ultra Zanimljivo

2020 donosi pun mjesec 13 puta, a jedan će biti “plav”

Posmatrači neba su se možda malo razmazili u 2019. godini sa 3 uzastopna “supermjeseca” koja su se pojavila u prva tri mjeseca prošle godine. Da li će i ova godina biti tako zanimljiva? Astronomi kažu da će ove godine sijati  2 “supermjeseca”,  a jedan mjesec -oktobar, će imati dva puna mjeseca, drugi će biti “plavi mjesec” i pojaviće se ni više ni manje nego na Halloween.
Foto: Shutterstock

Iako je plavi mjesec prilično rijetka pojava, jer se pojavljuje svake 2 do 3 godine, meteorolozi kažu da je još rijeđe da se pojave na Halloween. Nakon plavog mjeseca 31. oktobra. 2020. moraćemo sačekati 2039. godinu kako bismo ga ponovo vidjeli na Halloween.

Foto: Shutterstock

Šta je supermjesec? Supermjesec je mjesec koji postaje pun kada je njegova orbita bliža Zemlji nego obično – što čini da izgleda nešto veći i 30% sjajniji nego obični pun mjesec.

Iako ne postoji baš tačna definicija u atronomskom svijetu – a neki stručnjaci kažu da, prosječna osoba koja gleda u zvijezde neće primjetiti razliku u veličini i svjetlosti – većina kaže da je supermjesec, onaj mjesec koji se uprati na udaljenosti manjoj od oko 350.000 km od Zemlje tokom svoje pune faze.

Foto: Darryl Webb / Reuters

Bez obzira na tačnu definiciju, astronomi se izgleda slažu da će 2020. imati najmanje dva supermjeseca – 9. marta i 7. aprila. Stranica space.com je objavila da će aprilski pun mjesec biti najveći ove godine, jer će tada bit najbliži našoj planeti.

 

izvor: www.syracuse.com

Slični članci

Instagram profil „Influencers In The Wild“ otkriva ljude koji su voljni učiniti sve za fotografiju

Ultra magazin

Hrana koju moraš izbjegavati kada si pod stresom!

Ultra magazin

Adidas predstavio teren za američki fudbal od recikliranih boca

Ultra magazin