Ultra Zanimljivo

2020 donosi pun mjesec 13 puta, a jedan će biti “plav”

Posmatrači neba su se možda malo razmazili u 2019. godini sa 3 uzastopna “supermjeseca” koja su se pojavila u prva tri mjeseca prošle godine. Da li će i ova godina biti tako zanimljiva? Astronomi kažu da će ove godine sijati  2 “supermjeseca”,  a jedan mjesec -oktobar, će imati dva puna mjeseca, drugi će biti “plavi mjesec” i pojaviće se ni više ni manje nego na Halloween.
Foto: Shutterstock

Iako je plavi mjesec prilično rijetka pojava, jer se pojavljuje svake 2 do 3 godine, meteorolozi kažu da je još rijeđe da se pojave na Halloween. Nakon plavog mjeseca 31. oktobra. 2020. moraćemo sačekati 2039. godinu kako bismo ga ponovo vidjeli na Halloween.

Foto: Shutterstock

Šta je supermjesec? Supermjesec je mjesec koji postaje pun kada je njegova orbita bliža Zemlji nego obično – što čini da izgleda nešto veći i 30% sjajniji nego obični pun mjesec.

Iako ne postoji baš tačna definicija u atronomskom svijetu – a neki stručnjaci kažu da, prosječna osoba koja gleda u zvijezde neće primjetiti razliku u veličini i svjetlosti – većina kaže da je supermjesec, onaj mjesec koji se uprati na udaljenosti manjoj od oko 350.000 km od Zemlje tokom svoje pune faze.

Foto: Darryl Webb / Reuters

Bez obzira na tačnu definiciju, astronomi se izgleda slažu da će 2020. imati najmanje dva supermjeseca – 9. marta i 7. aprila. Stranica space.com je objavila da će aprilski pun mjesec biti najveći ove godine, jer će tada bit najbliži našoj planeti.

 

izvor: www.syracuse.com

Slični članci

Black Friday vikend u Delta Planetu – sniženja do 60% u više od 100 radnji!

Ultra magazin

Zašto se eterična ulja u transportu tretiraju kao opasne materije?

Ultra magazin

Velika Britanija će zabraniti prodaju novih automobila sa fosilnim gorivom do 2030. godine

Ultra magazin