Ultra Inspirativno

114-godišnjak otkriva recept za dugovječnost!

Samo mali procenat ljudi na svijetu uspijeva da proživi duže od 100 godina. Jedan od rijetkih je Bernard LaPallo koji je imao srećan, ispunjen i zdrav život. Ovaj Brazilac je rođen 1901. a kao dječak se preselio u Sjedinjene Američke Države. Tokom života, radio je kao šef kuhinje hotela sa 5 zvjezdica, u 71. godini dobio licencu za bavljenje masažom, a kasnije je postao autor i predavač.

Foto: Agelesslivemore.com

Kada je postao popularan, bio je živi uzor i inspiracija mnogima. Često je isticao, kako mu je zdrav način života osigurao sve u životu.

Svaki dan je jeo istu hranu, a bio je napoznatiji po svojoj frazi: „Čuvajte jetru i debelo crijevo“. Njegov način ishrane je uključivao 5 ključnih namirnica: cimet, bijeli luk, čokoladu, maslinovo ulje i med.

Bijeli luk je pun nutrijenata, smanjuje rizik od srčanih bolesti i krvnog pritiska, dok zdrava ulja, kao što je maslinovo, poboljšavaju zdravlje srca i mozga. Cimet, med i čokolada imaju moćna antioksidativna svojstva, koja poboljšavaju opšte zdravlje.

Osim toga, ishranu su mu činile supe, čorbe, salate, cjelovite žitarice, te organsko voće i povrće. S druge strane, izbjegavao je pomfrit, crveno meso, hot-dogove, brzu hranu, tvrdeći da su povezani s rakom i ozbiljnim zdravstvenim rizicima.

Pored zdrave ishrane, važno je držati svoj um i tijelo urednim. Redovno čitanje knjiga, rješavanje ukrštenih riječi i lagana šetnja, imali su velik uticaj na sveukupno Bernardovo zdravlje.

U svojoj knjizi “Beyond 100: How to Live Well Into Your Second Century”, on tvrdi da bez zdravlja, nemamo ništa u životu. A mi se slažemo.

Probaj i ti promijeniti svoje životne navike i uvesti zdravu ishranu. Misli na sebe i svoje zdravlje!

Izvor: healthyfoodhouse

Slični članci

Julia „Hurricane“ Hawkins (103), oborila rekord u trci na nacionalnim seniorskim igrama

Ultra magazin

Top 7 najfotogeničnijih odredišta!

Ultra magazin

20 citata koji opisuju kako izgleda život s anksioznošću

Ultra magazin