Ultra Inspirativno

11 stvari koje trebaš baciti

Prvi korak u brizi o sebi i uklanjanju stresa je osigurati da je tvoje okruženje uredno. Ako vidiš svoju kuću punu nereda, to može negativno uticati na tvoje raspoloženje i učiniti da tvoj lični prostor izgleda kao mjesto iz kojeg želiš pobjeći, umjesto da se raduješ povratku kući. Svakog mjeseca organizuj dan „izbacivanja“ i tako osiguraj da tvoj životni prostor nije u neredu. Evo nekoliko stvari o kojima trebaš razmisliti da očistiš iz svog doma i riješiš se predmeta koji ti nisu potrebni!

Stari časopisi
Annie Spratt / Unsplash

Riješi se starih časopisa koji leže svuda po stanu, jer ih vjerovatno nećeš ponovo pročitati. Pronađi mjesta na kojima možeš donirati svoje časopise, kao što su centri za brigu o djeci, ljekarske ordinacije, kozmetički saloni, starački domovi i biblioteke. Ako postoji članak koji ti stvarno znači, skeniraj ga telefonom i sačuvaj. Ili napravi mapu isječaka iz časopisa, ako voliš čuvati članke.

Računi, priznanice i dokumenti
Unsplash / rawpixel

Baci račune i priznanice za predmete koje ne planiraš da vratiš. Ako se brineš da ćeš baciti nešto što ti je važno, skeniraj potvrdu pomoću aplikacije za pametne telefone. Sačuvaj samo važne dokumente koji se odnose na primjer na vozilo, poput registracije, potvrde o popravci, garancije i korisničke priručnike.

Odjeća
Unsplash

Upotrijebi dvogodišnje pravilo za odjeću – riješi se odjeće koju ne nosiš dvije godine. Neke prodavnice daju popuste, ako doneseš odjeću za reciklažu, a ukoliko je odjeća nosiva, doniraj udruženjima koja prikupljaju odjeću.

Knjige
Unsplash / John Weinhardt

Pregledaj svoju policu s knjigama i odvoji knjige koje ne planiraš čitati. Knjige koje ti ne trebaju možeš donirati ili prodati.

Lijekovi i vitamini
Brandless / Unsplash

Pregledaj lijekove i baci one kojima je istekao rok trajanja, lijekove koji su predugo stajali ili one koje više ne koristiš. Prvo provjeri koje su pravilne metode zbrinjavanja lijekova, a ako ih ne možeš pronaći, provjeri ima li tvoja zajednica program za uzimanje lijekova.

Šminka i parfemi
Unsplash / Annie Spratt

I šminka ima rok trajanja, a većina o tome ne vodi računa. Pregledaj svoje nesesere i riješi se šminke koja je stara ili koju ne koristiš. Pokloni prijateljicama ili porodici, nešto što znaš da nećeš više koristiti, a ima uredan rok trajanja.

Nakit
POPSUGAR Photography / Mark Popovich

Većina nas ima zapetljane ogrlice u nekom neseseru, sat koji ne radi i slično. Pregledaj nakit i pokloni sve ono što ne nosiš. Skupocjeni nakit koji nećeš više nositi, odnesi u zlataru na procjenu, pa možeš prodati ili zamijeniti neke komade. Stare zlatne ogrlice mogu istopiti i napraviti neki novi komad nakita.

Hrana
Pixabay

Svake sedmice pregledaj frižider i ostavu, i očisti hranu koja je trula, kojoj je istekao rok trajanja. Najkorisnije bi bilo da svake sedmice pregledaš hranu i upotrijebiš onu koja je pred istekom trajanja. Tako nećeš bacati hranu i pripazićeš na budžet.

Uspomene
Unsplash / Gades Photography

Mnogi stručnjaci koji se bave organizacijom, savjetuju da budemo nemilosrdni i bacamo memorabilije poput kartica i poklona koje ne koristimo. Ukoliko ti to teško pada, odvoji jednu kutiju za uspomene, ali redovno pregledaj i baci sve ono što ti zaista ne treba.

Rokovnici i sveske
Unsplash / John-Mark Smith

Većina nas ima gomilu ispisanih rokovnika koje čuvamo. Pogledaj i izbaci one koji ti više nisu potrebni. Obično su to bilješke sa sastanaka ili predavanja, koje ti više nisu potrebne.

Stari uređaji
Unsplash / Ruthson Zimmerman

Imaš stari mikser koji ne koristiš? Ili možda jednostavno čuvaš stari telefon ili laptop. Ukoliko uređaj radi, pokloni ga ili prodaj na nekoj od web stranica za prodaju. Ako uređaj ne radi, pokušaj saznati gdje ga možeš donirati za reciklažu ili otpad.

 

Izvor: popsugar.com

Slični članci

Roditelj si tinejdžera? Donosimo ti savjete, koji će ti olakšati život!

Ultra magazin

Izbor za mis koji je konačno pomjerio granice

Ultra magazin

Evo šta nam poručuju poznate i nezavisne žene o ženskoj moći i samostalnosti…

Ultra magazin