Ultra Inspirativno

10 savjeta kako da pomogneš zaštiti životne sredine

Foto: Shutterstock

Iako je toliko toga rečeno o klimatskim promjenama i tome kako utiču na našu planetu, mnogi i dalje ne  razumiju koliko velik uticaj može imati svaki pojedinac. Realnost je da je mnogo lakše doprinositi stvaranju eko-friendly zajednice, nego što se čini na prvu. Uvođenjem zdravih navika u svakodnevni život, koje se možda čine beznačajne, zapravo se mogu postići odlični rezultati.

Preuzimanjem stvari u svoje ruke, svako u kolektivu može uraditi svoj dio kako bi se osigurali bolji uslovi za život budućim generacijma. Donosimo savjete kakoda se i ti uključiš u stvaranje pozitivnijeg i zdravijeg okruženja.

Skrati tuširanje

Iako tuširanje svakako štedi više vode nego kupanje, i ovdje ipak možeš bolje postupiti. Umjesto dugog tuširanja, obrati pažnju koliko vremena provodiš pod tušem. Smanjivanje vremena za tuširanje za 2 minute može uštedjeti preko 10 litara vode. Tako ćeš uštediti i energiju potrebnu za zagrijavanje vode. Još jedna dobra tehnika je da jednostavno isključiš tuš dok se briješ ili pereš kosu, jer ovdje pomaže svaka sekunda.

Foto: Shutterstock

Isključi računar preko noći

Koliko nas jednostavno zatvori laptop ili samo isključi monitor pred spavanje? Gašenje računara noću može pomoći da uštediš energiju i sačuvaš malo novca u novčaniku.  Ako se bojiš da često isključivanje šteti tvom računaru, možeš ga staviti u stanje hibernacije.

Racionalno koristi veš mašinu

Zaboravi na poluprazne cikluse pranja veša. Potrudi se da mašinu svaki put napuniš do kraja, i iskoristiš njen pun potencijal. Možeš izmijeniti i podešavanja temperature. Smanjivanje sa vrelog na topli ciklus može s vremenom stvoriti značajne uštede energije.

Ugasi vodu dok pereš zube

Dovoljno je da ugasiš slavinu 2 minuta dok pereš zube. Tako se dnevno može uštediti preko 5 litara vode. Sjeti se ovoga svaki put kada uzmeš četkicu u ruke.

Recikliraj mobilne telefone

Dok svi teže ka tome da imaju najnoviji iPhone ili Android u svom džepu, konstantno mijenjanje telefona dovodi do toga da se godišnje zamijeni 130 miliona mobilnih uređaja. Ako završe na otpadu, curenje baterije može uzrokovati toksine u okolinu. Zato, potrudi se da recikliraš stari mobilni. Zanimljiv je podatak da se reciklažom samo milion telefona uštedi dovoljno energije za napajanje 185 domova tokom cijele godine.

Foto: Shutterstock

Uvedi jedan dan sedmično bez mesa

Mnogo ljudi širom svijeta opredjeljuje se na jedan dan bez mesnog obroka u toku sedmice, ne samo da bi uštedili novac, već da bi se hranili zdravije i pomogli očuvanju okoline. Pitaš se kako? Mljevena govedina često dolazi od goveda uzgajanog na pošumljenom zemljištu. Smanjivanjem potražnje za govedinom pomaže se u očuvanju značajnih područja, poput amazonske prašume.

Recikliraj metalne vješalice

Sigurno u ormaru imaš višak vješalica sa kojima ne znaš sta da uradiš. Postoji način da ih se veoma lako riješiš, bez ugrožavanja okoline. Većina hemijskih čistionica rado će prihvatiti vješalice koje će nastaviti koristiti ili ih prodati sakupljačima metala.

Koristi e-karte

Iskoristi prednosti moderne tehnologije i prestani koristiti papirne ulaznice. Bez obzira ideš li u kino ili se ukrcavaš u avion, većina kompanija podržava i ima opciju za elektronske karte. Koriste se tako što pokažeš potvrdu sa svog maila ili možeš skinuti virtuelne ulaznice u aplikacijama za pametne telefone.

Koristi obnovljivu slamku

U borbi protiv plastike za jednokratnu upotrebu slamka može izgledati bezazleno, ali stvarnost je da se one rijetko recikliraju. Samo u Velikoj Britaniji godišnje se izbaci preko 8 milijardi plastičnih slamki. Sve više i više kompanija traži alternativu plastičnim slamkama, a ti možeš biti korak ispred kupovinom vlastite slamke za višekratnu upotrebu. Dostupno je puno opcija, uključujući metalne slamke koje se lako savijaju.

Foto: Shutterstock

Nabavi ceker za kupovinu

Svi znamo da je korištenje plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu ogroman problem. I dok se primjenjuje sve više zakona za zabranu plastičnih vrećica u trgovinama, najbolje je da odmah počneš primjenjivati alternativu. Postoje brojne mogućnosti za moderne kupce koje će zapravo donošenje namirnica kući učiniti lakšim i jednostavnijim – zaboravi na pucanje plastičnih kesa.

 

Izvor: mymodernmet.com

Slični članci

Roditeljstvo tokom i nakon korone

Ultra magazin

5 destinacija koje možeš posjetiti već u junu

Ultra magazin

7 roditeljskih grešaka koje uništavaju mentalnu snagu djece

Ultra magazin