Ultra Moderno

10 najboljih modnih filmova

IuteCredit
IuteCredit

U moru filmova čija je tematika moda, nekoliko njih se izdvaja. Donosimo  10 modnih filmova za koje moraš naći vremena da ih pogledaš.

harpersbazaar.com

McQueen”

Ovaj iskreni, otvoreni i pronicljivi dokumentarac o životu Alexandera McQueena će se svidjeti čak i onima koji ne prate modu. Ian Bonhôte i Peter Ettedgui pričaju dirljivu priču o tome kako je dječak radničke klase iz istočnog Londona postao vizionarski majstor mode. Uz McQueen-ove snimke intervjua, kao i isječke njegovih prijatelja i porodice, film McQueen je iskren, uzburkan portret jedne od istinskih legendi ove industrije.

Foto:harpersbazaar
IuteCredit
IuteCredit

“The First Monday In May”

Foto:harpersbazaar

Svima koji se bave modom, prvi ponedjeljak u maju je velika stvar – to je datum najveće modne zabave godine: Met Gala. U programu učestvuju najljepši muškarci i žene, koji se odijevaju u skladu s odabranom temom, koja se uvijek vrti oko Metove trenutne velike modne izložbe. Dokumentarac je hronološki prikaz gala istorije i istraživanje glamura i privlačnosti onoga što André Leon Talley opisuje kao “modnu verziju Super Bowl nedjelje”.

“Inside Dior”

Foto:harpersbazaar

Najnovije filmsko ostvarenje  o evoluciji kuće Dior od početka do danas. Gledaoci otkrivaju kakav je Christian Dior kao čovjek i kako je raditi sa njim, zatim razvoj modne marke i njenih čuvenih kreativnih direktora –  Yves Saint Laurenta, Johna Galliana i Rafa Simonsa. Dvodijelni program takođe daje uvid u Diorovu  modnu reviju održanu u palati Blenheim, i probleme oko pronalska prave osobe zadužene za organizaciju tako bitnog događaja.

“Iris”

Foto:harpersbazaar

Priča o Iris Apfel: 94-godišnjoj ikoni stila New Yorka, poznatoj po svom odvažnom, eklektičnom izgledu. Iris otvara vrata  svog doma i garderobera, te gledaoce vodi u šoping ekspedicije. Ovo je priča o inspirativnom pogledu na svijet sa istinskom, izvornom i beskompromisnom duhovitošću.

“Diana Vreeland – The Eye Likes To Travel”

Foto:harpersbazaar

Nastao iz ljubavi, ovaj dokumentarac o legendarnoj modnoj urednici bio je rad Lise Immordino Vreeland, supruge Dianinog unuka Aleksandra. Koristeći snimke koje je Diana napravila za pisanje svoje biografije D.V. i obraćajući se onima koji su je poznavali, poput Davida Baileyja i Penelope Tree, Lisa je otkrila ne samo Dianin veliki uticaj na modni svijet, već i njene privatne ranjivosti i nesigurnosti.

“Dior and I”

Foto:harpersbazaar

Film “Dior i ja” je portret belgijskog dizajnera Rafa Simonsa iz perioda kada je bio uticajna ličnost u svijetu mode: kreativni direktor Diora. Film prati njegovih prvih osam sedmica na ovoj funkciji, dok pokušava da balansira između svoje debitantske kolekcije za ovu modnu kuću i različitih neprijatnosti kroz koje u isto vrijeme prolazi.

”Lagerfeld Confidental”

Foto:harpersbazaar

Ovaj intimni dokumentarac o jednoj od najuticajnijih i najprepoznatljivijih ličnosti modnog svijeta, Karlu Lagerfeldu, obavezno se mora pogledati. Oslikava ga, dok žonglira sa raznim radnim obvezama za Chanel, Fendi i svojom modnom linijom nazvanom po njemu.

“Valentino: The Last Emperor”

Foto:harpersbazaar

Pripremi se za ulazak u Valentinov fenomenalni svijet pretjeranog bogatstva u ovom zanimljivom filmu o italijanskom modnom genijalcu. Fokusiran na njegov odnos sa saputnikom i poslovnim partnerom Giancarlom Giammettijem, vodi gledaoce na putovanje u srce njegove dizajnerske kuće, dok se sprema povući se u penziju nakon četiri duge radne decenije.

“The September Issue”

Foto:harpersbazaar

Lista najboljih svjetskih modnih filmova ne bi bila potpuna bez onog o najvećem modnom časopisu svih vremena – naravno, misli se na američki Vogue. Počinje kao priča o procesu nastanka najbitnijeg broja ovog časopisa, a to je septembarsko izdanje,  da bi se postepeno  pretvorilo u iznenađujuće ljudsku priču o odnosu između zloglasne glavne urednice Vogue-a Ane Wintour i njene kreativne direktorke Grace Coddington.

“L’Amour Fou”

Foto:harpersbazaar

Neki modni dokumentarci ne idu toliko duboko da istraže ljudskost određenih dizajnera ili modela o kojima se radi u filmu, tako da takvi portreti često ispadnu sterilni i nedovršeni. To nije bio slučaj u ovom filmu, budući da Pierre Berge, dugogodišnji partner Yves Saint Laurenta (kako poslovni tako i ljubavni), iskreno progovara o njihovoj vezi. Iznosi detalje o Laurentovoj borbi sa depresijom i alkoholizmom, ali i njegovim genijalnim idejama.

 

Izvor:harpersbazaar.com

Slični članci

Maske za njegu lica koje možeš napraviti kod kuće

Ultra magazin

5 načina kako da tvoje oči izgledaju veće

Ultra magazin

5 “modnih” horoskopskih znakova sa istančanim osjećajem za estetiku, stil oblačenja i modu

Ultra magazin