Ultra Popularno

10 najboljih filmova protekle decenije

Todd McCarthy glavni filmski kritičar prestižnog filmskog magazina The Hollywood Reporter objavio je listu 10 najboljih filmova protekle decenije. 

Sjajni filmovi objavljeni u periodu od 2010. godine do danas su mješavina različitih žanrova, od društveno angažovane drame i sjajno izvedenih istorijskih filmova, preko ekscentričnih romansi i filmova koji vjerno oslikavaju političke pokrete njihovog vremena. Snimljeni u različitim dijelovima svijeta, veoma je vjerovatno da će ovi filmovi sazrijevati na različite načine, neki dobro, a ostali posmatrani sa distance naredniih decenija ,kada će se budući kritičari vjerovatno pitati šta smo ikada vidjeli u njima.

Foto: Columbia Pictures/Photofest
The Social Network (2010)

Snimljen prije 10 godina, ali zbog činjenice da su kreatori filma tako oštro dokumentovali rođenje Facebooka 2003. godine, ono što film prikazuje je veoma zabavno i može se da se olako shvati kao događaj koji pripada generacijskoj prošlosti.

Foto: Sundance Channel/Photofest
Carlos (2010)

Carlos je za međunarodni terorizam ono što je “The Godfather (Kum)” bio za američkii kriminal 20-og vijeka. Duboko uranjanje u život ozloglašenog međunarodnog teroriste Carlosa Jackala sjajno nosi glavni glumac Edgar Ramirez i ne dozvoljava da nam pažnja popusti ni jedan sekund.

Foto: BS Films/Photofest
Inside Llewyn Davis (2013)

Nadrealni, crno humorni portret osobe (koju glumi Oscar Isaac) koji je mogao postati Bob Dylan, ali nije jer je bio veoma lijen i osrednje talentovan. Braća Cohen, koji su režirali film možda su željeli da naprave film o Dylanu, ali umjesto toga brilijantno su kreirali lik koji za razliku od njihovg muzičkog heroja nije imao talenta.

Foto: Sony Pictures Classics/Photofest
Only Lovers Left Alive (2014)

Besmrtna ljubavna priča, u kojoj su dva glavna lika (Tilda Swinton i Tom Hiddleston) vampiri u Jim Jarmuschevoj divnoj odi monogamnoj ljubavi, umjetničkom rafinisanju i hipsteraju u svom najrazvijenijem obliku.

Foto: Courtesy of CJ Entertainment
The Handmaiden (2016)

Ovaj film sigurno zaslužuje više nagrada za nevjerovatno detaljan i đavolski erotski triler decenije. Koreanski režiser Park Chan Wook transformisao je Britanski roman u priču o podmukloj seksualnosti i dramatičnosti sa razvijenim stepenom dramatičnosti za koji se slobodno može reći da oduzima dah.

Foto: Courtesy of Anna Matveeva/Sony Pictures Classics
Leviathan ( 2014)

Film koji na razumljiv način skida jedan korumpirani sloj Putinove Rusije za drugim. Grandiozno zamišljena alegorija Andreia Zvyagintseva je vrsta filma koji se rijetko snima na zapadu, gdje se mete prezira gotovo uvijek radosno priznaju. Ovo umjetničko djelo odiše vještinom, hrabrošću i snagom.

Foto: Andrew Cooper/Sony Pictures
Once Upon A Time in Hollywood (2019)

Možda nije Tarantinov najbolji film, ali je poseban na način na koji voli glavne likove i želi srećan kraj koji kino može da pruži, onda kada stvarni život ne može. Čudesan film u svakom pogledu.

Fox Searchlight Pictures/Photofest
Brooklyn (2015)

Ova drama, adaptacija romana se izdvaja od ostalih filmova na listi po svojoj konvencioanlnoj radnji, staromodnosti u kulturnim shvatanjima. Takođe je bezvremenski i ne može da bude savršeniji u svom razumijevanju centaralnog lika, irske imigrantkinje (Saorise Ronan) koja je stigla u New York brodom 1951. godine. Vjerovatno jedan od dirljivijih filmova prošle decenije.

Foto Warner Bros./Photofest
Mad Max – Fury Road (2015)

Charlize Theron i Tom Hardy glume u ovom adrenalinskom filmu iz 2015. godine koji je bio hit među ljubiteljima akcionih filmova i koji po mišljenjima mnogih predstavlja apoteozu akcionih filmova.

Foto: Courtesy of Dror Moreh Productions
The Gatekeepers (2012)

Sjajan dokumentarac u deceniji koja je bila zatrpana ovim žanrom.

 

Izvor. hollywoodreporter.com

Slični članci

Jennifer Grey će glumiti u novom filmu Dirty Dancing

Ultra magazin

Alicia Keys pokreće liniju za njegu kože s kompanijom E.l.f.

Ultra magazin

Slavni parovi sa neočekivanom razlikom u godinama

Ultra magazin